חווה אקולוגית

תזונה מומלצת לחולי טרשת עורקים

ההמלצות התזונתיות לחולי טרשת עורקים של ד"ר קולדוויל אסלסטיין, מנתח לב בכיר, במרכז הרפואי המתקדם, קליבלנד קליניק שבארה"ב" הן כלשונו, התרחקו מכל מה שיש לו פנים או אמא, במילים אחרות, מכל המוצרים מן החי.

 

תזונה צמחית מלאה מרפאת מגוון עצום של בעיות רפואיות ולא רק מחלה מסוימת 

אנשים רגילים לקבל טיפולים ומרשמים ספציפיים וייחודיים למצבם. המחשבה שלכל מחלה יש תרופה אחרת המותאמת רק לה, שגויה בעיקרה בבואנו לדון בתזונה מן הצומח.

מסתבר, מחקרית וקלינית, כי לתזונה מן הצומח יש יכולת ריפוי ומניעה של מחלות רבות מספור. כל זאת בזכות אלפי חומרי הזנה המצויים בהם, בעיקר בפירות ובירקות, העובדים בסינרגיה ביניהם, על מנת לשמור על בריאותו המיטבית של גופנו.

יכולות אלה התגלו על ידי רופאים שונים בעשורים האחרונים, וביניהם ד"ר קולדוויל אסלסטיין, שמצא נתונים אלה בבואו לחקור אוכלוסיות שונות בעולם והשפעת תזונתם על רמת התחלואה, וכן במעקב אחר המטופלים שלו בקליניקה במרכז הרפואי בקליבלנד, ארה"ב.

 

מהן המלצות התזונה של ד"ר אסלסטיין, מנתח לב בכיר במרכז הרפואי קליבלנד, ארה"ב 

עם כל האמור לעיל, ספרו של ד"ר אסלסטיין מתרכז רק במחלות לב. כאמור מדובר בתזונה מיטיבה שיכולה לשפר באופן כללי את הבריאות של מי שיאמץ אותה. בכל מקרה זה תמיד עדיף למנוע את המחלה מבעוד מועד ולעשות השתדלות ומאמץ של "רפואה מונעת", לאמץ הרגלי אכילה בריאים, להקשיב לגוף שלנו ולפתח סוג של מודעות רפואית והרגלי חיים בריאים. בספרו מפרט ד"ר אסלסטיין, בעמ' 69-75, את המלצות התזונה שלו כדלהלן: 

 

מאכלים שמומלץ לחולי לב לאכול:

  1. ירקות – כל סוגי הירקות הקיימים, עלים ירוקים, תפוחי אדמה (לא צ'יפס). היוצא מן הכלל הוא אבוקדו שאינו מומלץ לחולי לב בגלל רמת השומן הרווי הגבוהה שבו.
  2. קטניות – אפונה, שעועית, עדשים – מכל הסוגים.
  3. דגנים מלאים – חיטה מלאה, אורז מלא, בורגול מלא,  קוואקר מלא, תירס מלא, קוסקוס מלא, פסטה מקמח מלא, קינואה, אמרנט, טף ועוד. ניתן לאכול גם דגני בוקר ללא סוכר ושמן. אסור אטריות ביצים.
  4. פירות – כל הסוגים וכל המינים. רצוי אומנם להגביל ל 3 מנות ביום*. ההמלצה לא כוללת שתיית מיצי פירות. הסוכר שבפירות מעודד הפרשת אינסולין והאינסולין מעורר את הכבד לייצר כולסטרול. תיתכן גם עליית טריגליצרידים בדם.
  5. משקאות – מים, חלב סויה דל שומן, חלב שיבולת שועל, קפה, תה. אלכוהול מותר במידה.
  6. ניתן לקחת תוספים לויטמינם D ו 12B במידת הצורך.
  7. אומגה 3 ניתן לקבל מזרעי צ'יה או זרעי פשתן.
  8. תרופות להורדת כולסטרול – על פי המלצת רופא.

*הערת הבהרה שנלקחה מד"ר ג'ואל פורמן לגבי סעיף 4 ברשימת ההמלצות התזונה הנ"ל- חשוב לציין כי ד"ר ג'ואל פורמן, רופא מומחה לריפוי מחלות בעזרת תזונה. בספרו של ד"ר פורמן, "כולסטרול – הדרך לאיזון ללא תרופות", הוא כותב כי אין צורך להגביל את צריכת הפירות החיים וניתן לאכול כמה פירות שרוצים (לא כולל מיצים כמובן). בעמ' 85, כותב ד"ר פורמן כי  בתפריט המוצע להגנה על הלב, רשימת מזונות שניתן לאכול מהם כמויות בלתי מוגבלות מכילה גם פירות טריים כגון: תפוחי עץ, תפוזים, אשכוליות, אגסים, בננות, תותים, קיווי, אננס, אוכמניות ועוד.

 

מאכלים שמומלץ לחולי לב להימנע מהם:

  1. אל תאכל שום דבר שיש לו פנים או אמא. זה כולל בשר, עופות, דגים וביצים. אומנם יש חשיבות לארגינין ולאומגה 3 לבריאות האנדותל ותפקודים גופניים שונים, והם נמצאים בשפע בדגים, אבל יש מקור בריא יותר לחומרי הזנה אלה בצמחים.
  2.  להימנע ממוצרי חלב – הכוונה לחמאה, גבינות, גלידות, ממרחים, יוגורט וחלב עצמו, אפילו חלב רזה.
  3. להימנע משמנים – כל סוגי השמנים, כולל שמן זית, שמן קנולה.
  4. להימנע מדגנים מעובדים שבניגוד לדגנים מלאים, הוצאו מהם כמעט כל הסיבים התזונתיים וחומרי ההזנה המקוריים. כדאי להימנע גם מאורז לבן, וכן ממוצרי עשויים מקמח לבן כמו פסטות, לחמים, לחמניות, ומאפים מתוקים.
  5. להימנע מאגוזים – אדם הסובל ממחלות לב יש לו להימנע מכל סוגי האגוזים. במקרה של אדם בריא כדאי לצרוך אותם מאחר ומכילים אומגה 3, החשובה לתפקודי גוף שונים, כאמור. אך ד"ר אסלסטיין מביע דאגה רבה באשר לאכילת אגוזים בהקשר לחולי לב מאחר וחולים עלולים לצרוך מהם כמות שלא תיטיב איתם. 

 

איפה זה "פוגש" אותי?

הפער בין הרצוי למצוי לפעמים הוא כל כך גדול, שהמלצות מסוג זה נראות כמו משהו "מעבר להרי החושך". נשמע טוב? כן. אבל ליישם את זה, זה כבר סיפור שונה לגמרי. אז מה עושים?

קודם כל מחליטים האם מתאים לי להמשיך עם מצב בריאותי הנוכחי או האם אני רוצה להתחיל ללכת בנתיב בריאותי, צעד אחר צעד, ולשפר, לנקות, לרפא את גופי ואת איכות חיי.

וזה מה שאני מציעה. לאט, בהדרגה ומתוך הקשבה והתאמה לצרכים, להרגלים, לאהבות הקטנות שבאוכל, לכל מה שאוכל אומר.

כמומחית לתזונה בהקשר למחלות כרוניות, כמדריכה ומאמנת אישית לתזונה ואורח חיים בריא וגם כאשה החיה בשמחה ובסיפוק גדול באורח חיים טבעוני ופירותני, אני מציעה לשירותך את הידע, הכלים, הניסיון והאהבה הדרושים כדי להעלות אותך למסלול של הבראה ולחוות איכות חיים חדשה.