ההמלצות התזונתיות לחולי סוכרת על פי ד" ניל ברנרד בספרו "לנצח את הסוכרת בדרך טבעית" הן המלצות פשוטות וברורות. הגבלת שומנים באופן כללי ובפרט מוצרים מן החי שהם המקור העיקרי לשומנים במזוננו.
האם קשה לחולי סוכרת שמור על הבריאות? דווקא לא. זה יכול להיות משהו מאוד מהנה. תלוי איך עושים את זה.
אם שמירה על בריאות מלווה באוכל טוב, בכמויות משביעות, בעושר טעמים וצבעים ובשמירה על ההרגלים וההנאות הקטנות, אז מה רע?
הנתיב להבראה הוא אחד – לחזור למזון הטבעי לנו, תזונה צמחית מלאה, בדגש על פירות וירקות. איך מגיעים לשם? קודם כל צריך לדעת שאפשר. יש אנשים שהגיעו לשם, והרבה. צריך לקבל הדרכה וללמוד את הדרך לשם ואיך מתאימים את זה לחיים ולהרגלים של כל אחד ואחד. בגדול, זה הרבה יותר פשוט ממה שאולי חושבים.
אין צורך בהפחתה קלוריות
הידיעה המשמחת ביותר היא כי על פי המלצותיו של ד"ר ניל ברנרד, לא יהיה עליכם להפחית את מספר הקלוריות שאתם אוכלים, להגביל את צריכת הפחמימות מלאות או לאכול מנות קטנות, מובטח לכם שתוכלו לאכול לשובע. אם תחושו רעב בין הארוחות תוכלו לאכול כאוות נפשכם.
לצמצם את צריכת השומנים, בעיקר את השומן הרווי והכולסטרול
מתוך המחקרים של ד"ר ניל ברנרד ורבים אחרים, מסתבר כי הגורם החשוב ביותר (ראה: לנצח את הסוכרת, עמ 11), הוא השומן הרווי והכולסטרול. המטרה היא להפחית אותם למינימום. שומן רווי וכולסטרול, מגיעים ממקור אחד מרכזי: מוצרים מן החי. הם בילד אין שם. אין אופציה להתחמק מהם או להפחית אותם. גם אם כתוב על הגבינה 5% שומן למעשה השומן מסך הערך הקלורי הוא בערך פי 4.
גם אם אוכלים חזה עוף ומסירים את העור, כ 23% מהקלוריות נובעים מהשומן שבו, שרובו שומן רווי (המעלה את רמת הכולסטרול בדם ומחמיר את התנגודת לאינסולין). כנ"ל בדגים שהשומן שבהם מכיל כמויות לא מבוטלות של 15%-30% שומן רווי.
בצמחים, לעומת זאת, מכילים ברובם שומן בלתי רווי, הידידותי לגוף וממש אותו לצרכיו השונים. יוצאי הדופן הם הקוקוס והקקאו.
מחקרים מראים כי אחוז השומן התוך תאי אצל טבעונים נמוך ב 31% מאשר אצל אלה האוכלים מוצרים מן החי.
מהו המקור היחיד לכולסטרול?
מוצרים מן החי הם המקור היחיד לכולסטרול במזון והפחתתו משמעותה החלמת התאים והגוף כולו, ע"י הורדת ה-LDL (הכולסטרול ממקור חיצוני) עד פי 20 אחוז ממצבו בגוף בתזונה הכוללת מוצרים מן החי.
ומה עם צמחים?
כולסטרול שייך בלעדית לעולם החי ונעדר לחלוטין מעולם הצומח. צמחים מכילים 0% כולסטרול.
אז מה מומלץ לחולי סוכרת לאכול?
ההמלצות התזונתיות של ד"ר ניל ברנרד הן רשימת מוצרי המזון הבאה:
- דגנים מלאים
- קטניות
- פירות
- ירקות
כמה שרוצים, מתי שרוצים.
מה מותר לאכול (אך לא מומלץ) לחולי סוכרת?
- אורז, ספגטי, מזונות עמילניים ניתן לצרוך באופן כללי ללא הגבלה, בדגש על המלאים (קמח מלא, אורז מלא וכו).
- רטבי סלט דלי שומן ותבלינים אחרים, גם הם דלי שומן.
- קפה ניתן לשתות אבל עם מלבין לא חלבי, דל שומן.
- משקאות אלכוהוליים, יש לשתות רק לפעמים.
- יש לצרוך רק לעיתים רחוקות סוכר, אגוזים, זרעים, שוקולד מריר (שאינו מכיל חלב), מוצרי סויה רגילים כגון טופו, טמפה, גבינות סויה וכו'.
ממה יש להימנע לחלוטין אצל חולי סוכרת?
על פי הממצאים המדעיים ובהתבסס על מחקריו של ד"ר ניל ברנרד, על חולי סוכרת להימנע ממוצרי המזון הבאים:
- מוצרים מן החי – בשרים מכל הסוגים (בשר, עוף ודגים), ביצים (חלמון וחלבון), כל מוצרי החלב (רגילים ודלי שומן) כולל החלב עצמו, יוגורט, גבינות, גלידות, שמנת חמוצה, חמאה וכדומה.
- שומנים מעובדים כגון מרגרינה, רטבים לסלטים, מיונז, שמנים לאפייה ובישול וכו.
- מזונות מטוגנים כגון צ'יפס, טבעות בצל, סופגניות וכו.
- אבוקדו, זיתים, חמאת בוטנים.
- מזונות מזוקקים ו/או מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה, כגון לחם לבן ותפוחי אדמה.
תוך כמה זמן נרגיש את השינוי?
זה תלוי לרוב בעוצמת השינוי ובאיכות המוצרים שנאכל. ככל שנתקדם למזון טבעי, נקי, אורגני, המבוסס ברובו על פירות וירקות כך התוצאות יגיעו מהר יותר, ויגיעו בשביל להישאר.
המעבר לתזונה מבוססת צומח לרוב היא הדרגתית ולכן אי אפשר לדעת מראש את קצב ההתקדמות, והאם ועד כמה ניתן יהיה להפחית במינון התרופות, או להפסיק את חלקן או כולן, או לאזן את הסוכרת למצב אופטימלי. יחד עם זאת, ניתן לומר בוודאות גבוה כי התזונה הצמחית תסייע לכם בוודאות להגיע להתקדם למימוש היעדים האלה. והרבה יותר מהר ממה שאתם חושבים. לרוב תוך כמה שבועות השיפור במדדים ובהרגשה הכללית יהיה ניכר ומשמח.