ההשפעה שיש לתזונה על פתיחת כלי דם חסומים, המאפיינים טרשת עורקים, מפורטת בהרחבה ומתועדת על ידי ד"ר קולדוויל אסלסטיין, מנתח לב בכיר במרכז הרפואי קליבלנד שבארה"ב. בספרו " Prevent and reverse heart disease" מופיעים מתועדים וצילומים קליניים שבוצעו במרכז הרפואי ובהם ניתן לראות בבירור פתיחת עורקים וכלי דם חסומים ללא צורך בצינתור או בסטנט אלא רק בשינוי תזונה לתזונה צמחית מלאה.
הכרוניקה של חולי לב
הכרוניקה היומיומית של חולה לב מתחילה בבוקר, עם צריכת תרופות ברמה היומיומית, הגורמות לא אחת לתופעות לוואי הפוגעות באיכות החיים שלו, כמו למשל תרופה נוגדת קרישה שהופכת כל שריטה או בדיקת דם לאירוע מדמם. חולה הלב המצוי חווה ברמה היומיומית ירידה במצב הרוח עקב אי־היכולת לתפקד היטב. הוא חי בדאגה קבועה מכאבים בחזה, הפרעות קצב וחיים התלויים בקוצב לב. לפעמים הוא עובר אירועים לבביים המסתיימים בהמלצה לצנתור, לניתוח מעקפים או התקנת "סטנט". לפעמים האירועים מסתיימים בניידת שח"ל בעקבות לחץ דם גבוה במיוחד. טרשת עורקים, מחלות לב, לחץ דם גבוה וכולסטרול הם בדרך כלל "עסקת חבילה" שמלווה אליה לרוב הגבלות תזונתיות, מתח, עייפות כרונית וירידה ביכולת הגופנית. מדובר באיכות חיים ירודה. בטח מתחת לכזאת שאפשר להיות בה במעבר לתזונה מבוססת צומח.
מיהו ד"ר קולדוויל אסלסטיין
בפתח ספרו כותב ד"ר אסלסטיין:
The Revolutionary , Scientifically Proven, Nutrition-Based Cure
או בתרגום חופשי:
"אני שמח להציג בפניכם את המהפכה, המוכחת מדעית, בריפוי מחלות לב וכלי דם"
ד"ר קולדוויל אסלסטיין הוא מנתח לב בכיר באחד המרכזים המתקדמים ביותר בארה"ב, המרכז הרפואי בקליבלנד.
מדובר באדם מרשים במיוחד. רופא רציני ומקצועי משכמו ומעלה שעובד זה עשרות שנים באחד המרכזים הרפואיים המתקדמים והנחשבים ביותר בארה"ב. ההיתכנות, שמנתח לב בכיר כמוהו יעשה את המפנה הבלתי ייאמן ויפתח בתוך המרכז הרפואי יחידה המתמחה בטיפול בחולי לב בעזרת תזונה צמחית בלבד, היא אפסית. ובכל זאת, הוא עשה זאת. ולא רק שעשה את זה, יש לו תוצאות מדהימות כבר שנים רבות, כולן מתועדות וממוסמכות. וזה באמת לא פחות ממדהים.
ד"ר אסלסטיין הוכשר כמנתח לב במרכז הרפואי בקליבלנד בשנת 1968. בנוסף התמחה בסרטן השד ובניתוח בלוטת התריס. ב 1991 שירת כנשיא האגודה האמריקאית לניתוחים אנדוקריניים. ד"ר אירגן כנסים רפואיים גדולים בנושא מחלות לב וכלי דם ובשנים 2005 ו- 2009 זכה לפרסים בשל כך. הוא זכה להכלל ברשימת "הרופאים הטובים ביותר בארה"ב". בשנת 1995 הוא פירסם את המחקר שלו אודות מניעת והסגת מחלות לב בעזרת תזונה מבוססת צומח, מחקר שהתפרס על פני 12 שנים. ד"ר קולדוויל אסלסטיין עבר לתזונה מבוססת צומח בעצמו בשנת 1984 בעקבות מחקריו ועבודתו. כיום הוא מנהל מרכז לחול טרשת עורקים במרכז הרפואי בקליבלנד בו הוא מציע מעבר לתזונה מבוססת צומח כמניעה הסגת מחלות לב.
על המרכז הרפואי בקליבלנד
קליבלנד קליניק (Cleveland Clinic) היא רשת מרכזים רפואיים ובתי חולים שבסיסה בעיר קליבלנד שבמדינת אוהיו בארה"ב. לרשת שלוחות בפלורידה, נבדה וקנדה ובאיחוד האמירויות הערביות. המרכז מדורג במקום השני מבין כלל בתי החולים בארה"ב לאחר מאיו קליניק.
סקירת מחקרים ופרוצדורות רפואיות ייחודיות שבוצעו בקליבלנד קליניק
מדי שנה מפרסמת קליבלנד קליניק את רשימת עשרת החידושים החשובים בתחום הרפואה. בקליבלנד קליניק בוצעו לאורך השנים מחקרים ופרוצדורות רפואיות פורצי דרך, בין היתר:
- בודד לראשונה הסרוטונין, גורם מרכזי ביתר לחץ דם,
- בוצע לראשונה דימות רפואי של העורקים הכליליים.
- פותחו שיטות חדשניות לניתוחי מעקפים.
- בוצע לראשונה החלפת המסתם הצניפי בניתוח עם מינימום פולשנות (על ידי טובי קוסגרוב שנהיה למנכ"ל המכון).
- בוצעה לראשונה השתלה מוצלחת של בית הקול בגרון.
- בוצע לראשונה ניתוח בכליות דרך הטבור.
- השתלת פנים כמעט מלאה ראשונה בארצות הברית והשנייה בעולם.
- ניתוח ראשון בארצות הברית של החלפת מסתם הלב בטכנולוגיות טרנס קטטר (TAVR).
- השתלת רחם הראשונה בארצות הברית והשנייה בעולם.
על הקליניקה לטיפול בעזרת תזונה צמחית מלאה במרכז הרפואי בקליבלנד
ד"ר קולדוויל אסלסטיין הקים במרכז הרפואי קליבלנד מרפאה המטפלת בחולי טרשת עורקים בעזרת תזונה. המרפאה קמה הודות למחקר ארוך ומעמיק שלו על אוכלוסיות בעולם שאינן סובלות מטרשת עורקים וניזונות ברובן על תזונה מבוססת צומח, לעומת אוכלוסיות הניזונות מתזונה מערבית המכילה מוצרים רבים מן החי ונתוני תחלואה ומוות גבוהים מטרשת עורקים.
ממצאים רפואיים מתקופת מלחמת העולם ה-2
ד"ר אסלסטיין מציג ממצאים מתקופת מלחמת העולם השנייה המצביעים על קשר בין ירידה בצריכת תזונה מבוססת צומח לירידה ברמת תחלואה, ומחקרים רבים נוספים שגרמו לו להגיע למסקנה חד משמעית להציע תוכנית טיפולית תזונתית לטרשת עורקים.
השפעת תזונה דלת כולסטרול על חולי לב
ד"ר קולדוויל אסלסטיין בדק בקליבלנד קליניק את השפעתה של תזונה בריאה ודלת כולסטרול על חולים במחלות לב. הוא עקב אחרי 198 חולי לב במצב מתקדם שהגיעו אליו לפגישת ייעוץ אחת. בפגישתם עמו המליץ להם ד”ר אסלסטיין על תזונה דלה בשומן ובכולסטרול, וכעבור 3 שנים הוא בדק את מצב מחלת הלב שלהם.
הדמייה של תהליך היצרות כלי דם:
תוצאות דרמטיות של מחקר רפואי בטרשת עורקים
מתוך 198 החולים שהשתתפו במעקב, 177 התמידו בתכנית התזונה, ו-21 נשרו. והתוצאות היו דרמטיות! בקרב הקבוצה שהתמידה בתזונה, היה רק אירוע לבבי אחד (0.4%), ורמת הכולסטרול הכללי ירדה ממוצע של 246 לממוצע של 132!!
לעומת זאת בקרב המטופלים שלא שינו את התזונה והתמידו בנטילת התרופות בטיפול הרפואי המקובל, סבלו 62% מהתקף לב. תוצאה מדהימה של 0.4% לעומת 62%!
במקרה אחר בדק ד"ר קולדוויל אסלסטיין קבוצת מטופלים 25 שנים לאחר שהחלו בתהליך, גילם הממוצע היה 85, ואף לא אחד מהם מת ממחלת לב!
עצירת התדרדרות טרשת עורקים בזכות תפריט מבוסס צומח
ד"ר קולדוויל אסלסטיין ערך מחקר נוסף אצל מטופלים שסבלו ממחלת לב איסכמית. בקבוצת מטופלים היו אנשים שכבר עברו התקפי לב, ניתוחי מעקפים וצנתורים, והיה מצופה שמצבם לא ישתפר אם כי ילך ויחמיר בעתיד, וזאת למרות הטיפולים שקיבלו.
במהלך המחקר המטופלים אכלו תפריט שכלל ירקות, קטניות, דגנים ופירות. התפריט לא כלל בשר, עוף, דגים, דברי חלב וגם לא שמן כולל שמן זית. אחת המטרות המרכזיות הייתה להוריד את רמות הכולסטרול מתחת ל 150 . למטרה זאת היו מטופלים שקיבלו גם תרופה בעקבות מצבם ההתחלתי בכניסה למחקר.
ומה קרה אצל האנשים שאכלו תזונה צמחית מלאה דלה בשומן?
התוצאות היו מדהימות וכללו פתיחה בהיצרות כלי דם חסומים! היו אלה אנשים חולים עם מחלת לב איסכמית מתקדמת, שהיה צפוי להם רק החמרת מצבם. חולים שלמעשה הרופאים נואשו מלמצוא להם מזור. בעקבות שינוי התזונה חולים אלה לא חוו כל החמרה נוספת במצבם, הם לא חוו התקפי לב נוספים ולא נזקקו לעוד ניתוחים או צנתורים. להיפך. לאחר שנה בבדיקות הדמיה של עורקי הלב נמצא אצל חלק מהחולים שיפור מובהק במצב העורקים שלהם ונתגלתה פתיחה בהיצרות כלי הדם, כפי שמתועד בצילומים הבאים:
אצל אף אחד מהחולים שהשתתפו במחקר וניזונו מתזונה צמחית מלאה לא התגלתה חסימה גדולה יותר בעורקי הלב מתחילת המחקר. המחלה נעצרה!
יותר מזה, כפי שנאמר למעלה. אצל חלק מהחולים נפתחו כלי הדם בעקבות נסיגה של רובדי הכולסטרול.
כפועל יוצא מהעצירה והריפוי הסימפטומים של תעוקת הלב של אותם החולים (אנגינה פקטוריס) פחתו ואף נעלמו.
מה קרה לחולים שלא הקפידו לאורך השנים על תזונה טבעונית?
מדובר במחקר ארוך שנים. במחקר זה לא הייתה קבוצת ביקורת רשמית אבל היו מטופלים שעזבו את המחקר וחזרו להרגלי האכילה הקודמים שלהם. ד"ר אסלסטיין עקב גם אחרי האנשים האלה. ומה קרה להם? למרבה הצער מטופלים אלה חוו החמרה בסימפטומים, אי-ספיקת לב, ניתוחי חירום ובעיות קצב, ובקיצור חוו החמרה כללית במצב בריאותם. במחקר הזה ד"ר אסלסטיין השגיח על המטופלים במשך 5 שנים, והיה במעקב גם לאחר 12 שנים. כך שהמעקב אחר מצב בריאותם של החולים היה מתמשך.
לפניכם סיכום תוצאותיו של מחקר מקיף נוסף שנעשה על הקשר בין סוג התזונה לשיעור התמותה ממחלות לב
אז תגידו אתם, לא שווה לנסות?!
לסיום אזכיר לכם את עיקרי דבריו של פרופ' קולין קמפבל, ראש המחלקה לתזונה באוניברסיטת קורנל, מחבר הספר 'מחקר סין' – ישנה תזונה אחת שמטפלת בכל המחלות – סרטן, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, מחלות אוטואימוניות ועוד – תזונה צמחית מלאה.