חווה אקולוגית

הקשר בין תזונה לסרטן

הקשר בין תזונה לסרטן נחקר בצורה המקיפה ביותר באוניברסיטת קורנל בארה"ב ומסקנותיו מרוכזות בספר "מחקר סין".

כאשר קראתי לראשונה את הספר נדהמתי מהמקצועיות של המחקר. כבעלת רקע אקדמי במדעים וכמי שמכירה מחקרים מדעיים, אני יודעת להבחין ולנתח מחקר מדעי שנבנה נכון והוא בעל מהימנות גבוהה, מיד הבנתי שאת המחקר הזה בנו מומחים מהמדרגה הראשונה.

המסקנות שעלו מהמחקר היו מדהימות לא פחות – מזון מן הצומח יכול למנוע את מחלת הסרטן, ומזון מן הצומח יכול לגרום לסרטן להיעצר ולא להמשיך להתפשט, גם כאשר הוא כבר קיים בגוף.

 

איך התחיל מחקר סין?

קרה מקרה מצער ובו קיסר סין, חלה בסרטן, ובעקבות כך הוא החליט לבדוק את נתוני התחלואה בממלכתו. הוא גייס את כל מה שקיסר בממלכתו יכול לגייס ועשה מיפוי נרחב ומדוקדק בכל האוכלוסייה בסין. שתבינו, מדובר בכמעט ביליון אנשים. עברו דלת דלת, בית בית.

התקבלו נתונים בהיקף מדהים שלא נשמע כמוהו במערב. כל הנתונים כונסו לחוברות מחקר שכללו מפות, גרפים וטבלאות, והאוצר הזה שכב לו כאבן שאין לה הופכין במרתפי ארמון הקיסר.

 

נס גדול היה שם 

קולין קמפבל, שבזמנו היה ד"ר ביוכימאי חוקר תזונה, נשלח לפיליפינים לעשות מחקר על תזונה ולבדוק נתוני תחלואה באוכלוסייה המקומית, שלדעת חוקרי המערב נבעה מחוסר בחלבונים.

ממש במקרה או בהשגחה פרטית, הוא נפגש עם עמית סיני, חוקר גם הוא בתחום התזונה, שאגב שיחה "גילה" לו אודות האוצר הבלום המונח במרתפי הארמון.

מה התפתח מכך? על כך תוכלו לקרוא בספר 'מחקר סין', וגם כאן בהמשך המאמר.

אביא כאן ציטוט של פרופ' קולין קמפבל מתוך הרצאה בקורס באוניברסיטת קורנל, שבו התייחס להוצאה לאור של הספר 'מחקר סין':

“We went to a publisher, and –several publishers– and it was actually kind of a tough sell, selling the book and at one point the publisher said maybe you could talk about each different disease state and suggest a different diet to combat each one. And of course, we couldn't do that because as the science has shown and the science that you'll see in this course suggests the same foods and the same dietary pattern tend to be beneficial across a wide range of diseases”.

 

נס קטן היה פה אצלי

אני אישית זכיתי בזכות גדולה ללמוד קורס שנבנה בעקבות הספר מחקר סין ע"י פרופ' קולין קמפבל באוניברסיטת קורנל, בארה"ב, שעליו ארחיב בהמשך.

 

מי הוא פרופ' קמפבל?

פרופ' קולין קמפבל, מדען ביוכימאי מוכר ומוערך, ממובילי המלצות התזונה בארה"ב, היה תומך נלהב בחשיבות החלבונים בתזונה. בעקבות מחקריו ארוכי השנים הוא אישית שינה את תזונתו לתזונה מבוססת צומח ופיתח את שיטת WPBD (Whole Plant Based Diet). בעקבות מחקר סין ומחקרים נוספים רבים שבוצעו בעקבותיו במשך 25-30 שנה במעבדתו באוניברסיטת קורנל ופורסמו באוניברסיטאות רבות אחרות, פרופ' קמפבל זכה לעיטורים רבים ובאופן כללי פרסם למעלה מ-350 עבודות מדעיות במהלך 40 שנות מחקר תזונתי. 

 

הקורס "תזונה ומחלות כרוניות" באוניברסיטת קורנל ארה"ב 

פרופ' קולין קמפבל, העומד בראש המחלקה לביוכימיה תזונתית באוניברסיטת קורנל בארה"ב, מעביר קורס און ליין המכיל 3 נושאים מרכזיים:

  • Nutrition and Society
  • Nutrition and Chronic Disease
  • Plant-Based in Practice

 

ליבת הקורס היא, כמובן, הקשר בין תזונה לבין מחלות כרוניות רבות איתן מתמודדת החברה המערבית, כמו סרטן, סוכרת, טרשת עורקים ומחלות לב, מחלות אוטואימוניות, כמו גם בעיות בפוריות, מחלות נפש שונות ועוד. וכמו שכתבתי בציטוט של פרופ' קמפבל בפתיחת המאמר – תזונה אחת מסדרת הכל – תזונה מבוססת צומח!

הקורס כולל הסמכה ותעודת "מומחה לתזונה צמחית".

פירוט על הקורס, על התעודה ועל הרופאים המרצים בקורס תוכלי למצוא במאמר 'על התעודה של 'מומחית לתזונה צמחית'. 

 

מחקרים מתוך הספר "מחקר סין"

פרופ' קמפבל ערך את אחד המחקרים הגדולים והמקיפים ביותר בקשר בין סרטן לתזונה. מחקר סין נערך ע"י אוניברסיטת קורנל, אוניברסיטת אוקספורד והאקדמיה הסינית לרפואה מונעת. את מימון המחקר סיפקו המוסדות הלאומיים לבריאות בארצות הברית (NIH), המכון האמריקאי לחקר הסרטן מוושינגטון, והקרן האימפריאלית לחקר הסרטן באנגליה. הוועדה לתזונה וסרטן מטעם האקדמיה הלאומית למדעים (NAS) ערכה את סיכום המחקר.

את ממצאיו פרסם פרופ' קמפבל בספר שנקרא "מחקר סין". "מחקר סין" הוא סקר שנעשה בקרב 6,500 איש ב-65 מחוזות בסין ונערך במשותף על ידי אוניברסיטת קורנל, אוניברסיטת אוקספורד, והאקדמיה הסינית לרפואה מונעת, במהלך 20 שנה, ומצא למעלה מ-8,000 התאמות סטטיסטיות משמעותיות בין הגורמים שנבדקו. זהו המחקר הגדול ביותר מסוגו שנערך אי פעם.

 

 

מהו "אטלס הסרטן"? 

הסקר נערך בעקבות סקר קודם הקרוי "אטלס הסרטן", במסגרתו בדקה ממשלת סין בשנות ה-70 את שיעורי תמותה עבור 12 מחלות סרטן שונות ב-2,400 מחוזות ו-880 מיליון (96%) תושבי סין, ומצאה כי שכיחות הסרטן בסין קשורה לנתונים גיאוגרפיים.

 

על הקשר שבין מוצרים מן החי ומחלות כרוניות

הספר בוחן את היחס בין צריכת מוצרים מהחי (בשר, ביצים, חלב) לבין מחלות כמו סרטן השד, סרטן הערמונית, סרטן המעי הגס, סוכרת, מחלת לב כלילית, השמנת יתר, מחלות אוטואימוניות, דלדול עצם, מחלת ניוון מוח, וניוון כתם (מקולה).

 

 

המסקנות של מחקר סין

המסקנות של מחקר סין מצביעות על שכיחות מובהקת אחת: שכיחות המחלות הכרוניות הייתה הגבוהה ביותר בקרב אנשים שהרבו לצרוך מזונות מן החי (בשר, חלב ומוצריו, ביצים ודגים). יתר על כן, אפילו לצריכה נמוכה יחסית של מזונות מן החי היו השפעות שליליות. לעומת זאת, אנשים שצרכו את הכמות הגדולה ביותר של מזונות מן הצומח היו הבריאים ביותר ונטו פחות לפתח מחלות:

 

 

 

היכולת שלנו "לכבות" ו"להדליק" את הגנים המסרטנים

זוהי אולי הבשורה המדעית הגדולה מכולן. בעזרת מחקרים הוכח כי השפעתם של חלבונים בתזונה כה רבה, עד כי ניתן "להפעיל" ו"לכבות" את התהליך הסרטני רק באמצעות שינוי כמותו בתפריט. כיום ידוע כי מחלה כרונית אינה גזירת גורל, ואינה תלויה רק בגנטיקה או בחשיפה לחומרים מזיקים, אלא ניתן להשפיע על בריאותנו ועל איכות חיינו באמצעות תזונה צמחית מלאה. 

 

קזאין החלב

במחקרים רבים נמצא כי החלבון קזאין, המהווה 87% מהחלבון שבחלב הפרה, האיץ את כל שלבי התהליך הסרטני בצורה מובהקת.

במחקרים השוואתיים שנעשו נמצא כי במקביל לכך, החלבונים שלא גרמו להתקדמות בהתפשטות הסרטן, אפילו כאשר ניתנו בכמויות הגדולות ביותר, היו החלבונים מן הצומח.

 

מחקרים מדעיים נוספים בתחום התזונה הטבעית

בספרו מציג פרופ' קולין קמפבל לא רק את ממצאיו של מחקר יחיד שנערך בסין, אלא מחקרים מדעיים קודמים רבים, מקיפים פחות, שבהם נמצא מתאם גבוה בין דיאטה שכוללת מוצרים מהחי, לבין מחלות, כגון מחלות לב וכלי דם, טרשת עורקים, סוכרת סוג 2 ועוד. 

פרופ' קולין קמפבל מספק רקע היסטורי של מחקרים המראים בעקביות קשר הדוק בין הממצאים של מחקר סין לבין מחקרים אחרים שעברו ביקורת עמיתים – שהיא דרכו של העולם המדעי לבחון את איכות המחקר. 

ההיגד המדעי הנובע מן המחקרים הללו, הוא שהן שומן מהחי והן חלבון מהחי (כגון קזאין בחלב פרה) הם בעלי קשר חזק למחלות כמו מחלות לב, סרטן וסוכרת מסוג 2. 

 

המחיר האישי ששילם פרופ' קמפבל על ממצאיו 

הממצאים של פרופ' קמפבל עוררו מחלוקת, הואיל והם מתנגשים עם האינטרסים של מוסדות ואנשים רבים בקהילה הרפואית ותעשיות הבשר והחלב. בהיותו חבר בוועדה למזון ותזונה (FNB) המפרסמת את ההמלצות התזונתיות בארה"ב, הוא מפרסם בספרו כי גורמים שונים שאינם מדעיים מקצועיים, מעורבים בפרסום ההמלצות התזונתיות, כגון פוליטיקאים, ארגון מגדלי הבקר, תעשיית החלב, יצרניות ממתקים ועוד ועוד. פרופ' קמפבל שילם מחיר אישי כבד עבור התעקשותו לפרסם את מחקריו ומסקנותיו בדבר הקשר בין מזון מן החי לגורמי תחלואה שונים. הוא הודח מהוועדות הלאומיות בענייני תזונה בהן היה שותף בכיר, הוא הושמץ רבות והקריירה שלו נפגעה.

 

לסיכום – היתרונות הבריאותיים של התזונה הטבעית 

תוצאות מחקר סין תואמות לחלוטין מחקרים רבים שהוכיחו כי תזונה צמחית מגוונת מספקת לאדם את כל רכיבי התזונה החיוניים לו, היא בעלת יכולת מרפאה בזכות פיטוכימיקלים רבים, המאפיינים בלעדית את עולם הצומח, וביניהם נוגדי חמצון רבים, מינרלים וויטמינים, העובדים כולם יחדיו בשיתוף פעולה מופלא ומלא כדי להביא את הגוף שלנו למצב האופטימלי לו – שגשוג בריאותי. תזונה זו הוכחה מחקרית וקלינית כגורמת לעצירה ונסיגה במחלות לב וסוכרת, וככזו שיכולה למנוע היווצרות סרטן וכן האטת או עצירת התקדמות והתפשטות הסרטן.

לתזונה צמחית מלאה יש השפעה חיובית בריאותית על מגוון רחב של בעיות בריאותיות נוספות, בעיות פוריות, דכאונות ועוד.

זוהי בשורה גדולה מאד שפותחת ערוץ תזונתי להתמודדות עם מחלות שונות.

 

מזון צמחי מלא, בדגש על פירות וירקות, בנוסף ליכולותיו הרפואיות הוא מזין, בריא, מספק וטעים. אין ספק שזהו המזון האולטימטיבי והמובחר ביותר עבורנו.