תזונה ים תיכונית מאפיינת אוכלוסיות שונות סביב אגן הים התיכון. פעמים רבות היא מוצגת כתזונה אופטימלית למניעה והתמודדות על מחלות לב וכלי דם.
מהי תזונה ים תיכונית?
תזונה זו עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, שעועית, אגוזים וזרעים, תבלינים ושמן זית. היא מכילה פחות מוצרי חלב, עופות, ביצים, ופירות ים.
תזונה ים תיכונית, נמוכה בשימוש במזונות מעובדים, באופן יחסי כמובן למקומות אחרים בעולם. כמו כן, התזונה הזו נמוכה בכולסטרול, שומנים וסוכרים. תזונה זו גם עשירה יותר בסיבים תזונתיים ושומן בלתי רווי. יין מהווה גם מרכיב שכיח בתזונה זו.
עולם הצומח מהווה חלק מרכזי בתזונה ים תיכונית, אבל, יחד עם זאת, יש צריכה של מזונות מן החי. בנוסף, היא גבוהה באחוזי השומן, גם אם זה שומן בלתי רווי.
מחקר השוואתי בין תזונה ים תיכונית לתזונה הסטנדרטית המומלצת לחולי לב
מחקר שנערך והשווה בין תזונה ים תיכונית לתזונה סטנדרטית לחולי לב, מצא שהקבוצה שצרכה תזונה ים תיכונית, חוותה 30% הפחתת אירועים לבביים, מאשר הקבוצה שצרכה תזונה סטנדרטית המומלצת לחולי לב.
התזונה הים תיכונית גם הוכחה כמפחיתה מחלות לב, שבץ מוחי, סוכרת, דמנציה ומספר סוגים של סרטן, ואף עוזרת להפחת במשקל.
התזונה הים תיכונית תומכת בבריאות הרבה יותר בוודאות מסוגי תזונה אחרים, כמו התזונה האמריקאית הממוצעת או תזונה שצורכת מזונות מן החי.
מחקר השוואתי בין תזונה ים תיכונית לתזונה טבעונית
יחד עם זאת, מחקרים הוכיחו בצורה עקבית כי תזונה צמחית מלאה [טבעונות], היא התזונה האופטימלית להפחתת סיכונים למחלות לב וכלי דם – הרבה יותר מאשר התזונה הים תיכונית.
במחקר שהשווה את התזונה הים תיכונית עם התזונה הצמחית המלאה, לגבי הפחתה במשקל וצמצום הסיכון למחלות לב מטבוליות, התגלו התוצאות הבאות:
המדדים והבדיקות שנצפו אצל משתתפי המחקר – בקבוצה הטבעונית לעומת הקבוצה הים תיכונית:
- צרכו פחות קלוריות פר ארוחה – למרות שלא ניתנו מגבלות לגבי כמויות המזון שמותר או אסור לאכול.
- ירדו במשקל בממוצע כ-6 קילו יותר מהקבוצה השנייה
- איבדו יותר שומן גוף
- שיפרו את הכולסטרול הטוב בדם
- שיפרו את הרגישות לאינסולין
- הורידו את לחץ הדם שלהם.
- נמצא לסיכום כי כל המדדים האלה הביאו לכך שהם נמצאו בסיכון מופחת משמעותית למחלות לב וכלי דם
תוצאות מחקר נוסף על תזונה טבעונית אצל חולי לב
מחקר נוסף שנערך במשך חמש שנים הוביל לתוצאות ומסקנות דומות. המחקר בדק קבוצות שונות של חולי לב שאכלו סוגים שונים של תזונה. המחקר השווה בין תזונה צמחית מלאה [טבעונות] ובין תזונה סטנדרטית.
במהלך המחקר התברר כי אצל האנשים שצרכו תזונה מבוססת צומח, המכילה הרבה ירקות, פירות, זרעים וקטניות, נצפו 41% פחות של תמותה, מאשר בקבוצה השנייה.
לסיכום
על פי מסקנות מחקרים אלה ומחקרים רבים נוספים ניתן לסכם ולומר כי תזונה טבעונית המבוסס על תזונה צמחית מלאה עדיפה בריאותית לחולי לב יותר מאשר התזונה הים תיכונית, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.