חווה אקולוגית

מהי שיטת שלוש מדרגות התזונה?

שיטת שלוש מדרגות התזונה היא מבנה מדורג של סוגי התזונה האנושית הקיימים כיום. השיטה נבנתה על בסיס סקירת כל סוגי המזון שהאדם כיום צורך, ניתוח סוגי המזון בצורה מדעית תזונתית (וגם אקולוגית,כי הכל קשור, ומה שטוב לנו טוב גם לסביבה), קיבוצם לקבוצות, ויצירת מבנה של מדרגות תזונה בהתאם לאיכות ההזנה הנובעת מחומרי ההזנה המצויים בכל סוג מזון. כמובן שאיכות ההזנה משליכה על בריאותנו, על יכולתו של גופנו להדוף גורמי מחלה, להתמודד עם חומרים מזיקים ותהליכים הרסניים, לעבור תהליכי ניקוי והחלמה, לתחזק בריאות טובה, להאט תהליכי הזדקנות ועוד ועוד.

ההבנה כי התזונה האנושית מחולקת לשלוש סוגים שונים של מדרגות תזונה היא על סמך ההתייחסות המפורטת של התורה לתזונה האנושית ולשלושת השינויים שהיא עברה מגן עדן ועד המבול, כאינדיקציה והכוונת האנושות לשלוש מדרגות של תזונה שונות בתכלית, שמהן היא יכולה להיות ניזונה. המבנה של שלוש תבניות הוא מבנה בסיסי ומוכר בתורת הקבלה והחסידות.

 

למה מדרגות?

מדרגות מתארות למעשה שלבים. שלבים שמוליכים את האדם צעד אחר צעד אל המטרה. המבנה של שלוש המדרגות מכוון את האדם העולה במדרגות התזונה, מהשלב התחתון אל העליון, לתזונה מיטבית ולבריאות אופטימלית, המוגדרת כשגשוג בריאותי. 

המדרגות מתארות איכויות שונות של מזון מבחינת חומרי ההזנה המצויים בהם, כמותם ואיכותם – המדרגה התחתונה מתייחסת לאיכות הירודה ביותר של המזון האנושי לעומת המדרגה העליונה ביותר המתייחסת לאיכות ולכמות הגבוהה ביותר. המדרגה האמצעית היא מדרגת ביניים חיונית המאפשרת את המעבר מהמדרגה התחתונה למדרגה העליונה וגורמת למעבר להיות יציב וקבוע כאורח חיים ולא דיאטה בת חלוף.

 

אז מה בדיוק אומרת התורה על אוכל?

התורה מכוונת אותנו בצורה מדויקת לאכילה מיטבית, נותנת לנו אינדיקציות לאכילה גרועה וסוללת לנו את הדרך לשיפור ולבריאות.

מזונו של האדם על פי התורה בנוי כ"מדרגות" זו למעלה מזו: אכילת פירות, אכילת צמחים ואכילת כל. המדרגות קשורות לשלב אחר של האנושות המתוארים בתורה:

גן עדן

חטא עץ הדעת

המבול

בכל אחד מהשלבים האלה מופיעים פסוקים המתארים גם את התזונה האנושית המותאמת אליהם:

 

 

"זורע זרע" – קח פרי ותהיה לי בריא

כולנו יודעים שפירות וירקות זה בריא. אבל עד כמה בריא?  זה פחות ברור.

פירות הם המזון המובחר והמטיב ביותר של האדם עם עצמו ועם סביבתו על פי התורה. זהו מזונו הטבעי של האדם, אותו קיבל לאכול בגן עדן. ולא סתם היה זה המזון של גן עדן, יש לכך סיבות רוחניות, בריאותיות וסביבתיות. מעניין אתכם? חפשו את הקורס שיצרתי עבורכם בנושאים אלה ממש.

 

בהתייחס לפסוק "ראה נתתי לפניך את הטוב ואת הרע, את החיים את המוות, ובחרת בחיים", ניתן לשייך את אכילת הפירות לבחירה בחיים, את אכילת הצומח בכללותו לבחירה בטוב, ואת אכילת בעלי החיים ותוצרתם לצד האפל של הירח – הצד הרע המקושר גם לחולי ומוות.

 

בואו נתעכב על המושג שגשוג בריאותי

שמעתם פעם על אפשרות כזו? מצב של בריאות אידיאלית – הארכת תוחלת החיים ללא צורך בהתערבויות רפואיות (תרופות או אחרות), ללא מחלות רקע, ללא צורך בתוספים, חיוניות ורמות אנרגיה גבוהות, משקל תקין ויציב, כושר תקין, מערכת חיסונית מתפקדת היטב, ובאופן כללי, תפקוד אופטימלי של כל מערכות הגוף (עיכול, הובלה וכו').

המצב של שגשוג בריאותי הוא מצב המאפיין את כל בעלי החיים החיים בטבע וניזונים ממזונם הטבעי. זהו המצב הבריאותי כאשר אנו ניזונים מפירות. מכיוון שזהו מצב אידיאלי הרחוק מאד מרובנו יש צורך בשלבים, או 'במדרגות', על מנת להגיע אליו.

 

התפיסה השגויה של " בריאות תקינה" 

מדוע אנחנו צריכים לשאוף כל כך גבוה? אדם "בריא" כיום נזקק לא פעם לתמיכה רפואית, קונבנציונלית או משלימה, תרופות, תוספים, אנטיביוטיקה, הדרכות תזונתיות מתזונאים ונטורופתים ועוד. ללא אחד מהם הבריאות לא תחזיק מעמד לאורך זמן. זוהי בריאות התלויה בדבר חיצוני לגוף. גוף בריא מכיל בתוכו את כל המערכות והמנגנונים לשמירה על יציבות בריאותית, וחומרי ההזנה הם הם האחראיים על תפעול אופטימלי שלהם. וכשאני אומרת חומרי הזנה אני מתכוונת לאלפים רבים של חומרי הזנה הנמצאים בפירות ובירקות ונקראים פיטוכימיקלים, הכוללים, בין היתר, נוגדי חמצון רבים.

 

מחלות השפע של העולם המערבי המודרני או תת תזונה מערבית

לדאבוננו, אצל אנשים רבים זה עניין של זמן עד שמתגלות או מתפרצות מחלות, חלקן הגדול הן נחלת האוכלוסייה החיה בתרבות הצריכה המערבית, בדגש על תזונה מערבית המבוססת על אכילת חיות. שכיחותן של מחלות אלה נמוכה אצל אוכלוסיות שרוב מזונם מבוסס על הצומח, בדגש על מזון טבעי.

מחלות אלה קיבלו את כינויין "מחלות השפע" – סוכרת, מחלות לב וכלי דם, סרטן ועוד רבות נוספות.

ניתן להסתכל על מחלות אלה גם כעל 'תת תזונה מערבית', תת תזונה הנובעת מחומרי הזנה רבים שלא מגיעים אל פיהם של אנשים רבים כל כך, שהם חומרי ההזנה הייחודיים  בכמויות שהם זקוקים להם.

בעולם הצומח בכלל ולפירות וירקות בפרט, קיימים אלפי חומרי הזנה הנקראים פיטוכימיקלים, וביניהם נוגדי חמצון. לנוגדי החמצון תפקיד קריטי במניעת מחלות ובשמירה על הבריאות, וחסרונן מאפשר נזקים חמצוניים לגוף, אשר מהווים את הבסיס למחלות רבות.

 

מעבר למזון מבוסס צומח כאקט של רפואה מונעת

סיבה נוספת לשאוף לעבור לפירותנות ולא להסתפק או להשלים עם המצב הבריאותי העכשווי היא מאחר ומעבר לתזונה מבוססת צומח, בדגש על פירותנות, הוא רפואה מונעת המאפשרת לנו לחוות שגשוג בריאותי לאורך שנים, ללא תרופות או כדורים מעין תעודת ביטוח לבריאות טובה בכל גיל. בנוסף, מעבר כזה יקדם אצלנו תהליך של ריפוי והבראה מתלות בגורמים "חיצוניים" שעוזרים לנו לשמור בריאותנו – כמו תוספים, דיאטות, תרופות ועוד.

אני מזמינה אתכם לקרוא מאמרים נוספים בבלוג אשר דנים במעבר למזון מבוסס צומח והשלכותיו הבריאותיות, אשר הוכחו בצורה מדעית וקלינית כאקט אשר מרפא מחלות כמו טרשת עורקים, סרטן בשלב הראשון והשני, סוכרת סוג 2 ועוד מחלות כרוניות רבות, דלקתיות, פוריות ואפילו כתומכת בפן הנפשי שלנו.

 

 

שינוי אורח חיים תזונתי

המעבר לתזונה מבוססת צומח הוא שינוי אורח חיים. זו אינה דיאטה אלא שינוי תפיסתי ושינוי של מוצרי יסוד במטבח. המעבר הזה דורש הדרגתיות והקשבה לצרכים ולהרגלים.

אנו חווים היכרות עם עולם חדש, מכירים אפשרויות חדשות ולעיתים מפתיעות של תפריטים, חדשים או מוכרים, בגרסה הטבעונית שלהם.

המעבר לתזונה מבוססת צומח, כאשר נעשה באופן הדרגתי, יכול להשאיר אותנו בהרגלי האכילה הקיימים אצלנו, במסעדות שאנו אוהבים ללכת אליהן, עם העוגות והקינוחים שטעימים לנו. השינוי היחיד הוא שכל מה שאהבנו והורגלנו אליו ישתנה לגירסה טבעונית. כיום השפע של מוצרים טבעוניים הוא גדול וניתן למצוא גרסה טבעונית לכל מה שיעלה על הדעת – משוקולדים ועד שווארמה. תפקידה של המדרגה השנייה של התזונה – הטבעונות – היא לאפשר לנו בדיוק את שלב המעבר הזה, על כל אפשרויותיו, בדרך לשינוי השלם, אל אכילת פירות כמנה עיקרית.

 

העולם הטבעי של אכילת פירות 

המעבר לאכילת פירות הוא עולם חדש לרובנו, עולם שבו אנו בעצם חוזרים לאורח חיים טבעי, בו האינסטינקטים הטבעיים שלנו לוקחים חלק מרכזי בבניית התפריט, בכמויות האכילה ובזמני האכילה. זהו חיבור לידע שנמצא בתוכנו, ידע שיכול לבוא לידי ביטוי רק כשאנו אוכלים את מזוננו הטבעי – הפירות. אכילת פירות הוא חיבור לדברים שחלקנו לא הכרנו – טבע, עונות השנה, מגוון הצבעים, הריחות והטעמים, הנקיות, הפשטות, והתענגות על מזון מלהיב בטעמו, מזין ובריא שאין כמוהו. זהו עולם בו המזון אותו אנו אוכלים הוא המזין האמיתי המספק לגופנו את כל חומרי ההזנה אותם אנו צריכים. אני אפתיע ואומר שפירות וירקות הם המזון המשביע באמת, שובע הנובע ממילוי כל הצרכים התזונתיים של הגוף.

תתפלאו כמה שזה מדהים ונכון. כשתתרגלו לאכול פירות לא תחפשו שום דבר אחר.

 

אז איך כל זה קשור למדרגות התזונה?

בעזרת שיטת שלוש מדרגות התזונה אני מלמדת איך לעשות את זה – לעלות מהמדרגה השלישית – אכילת החיות, אל המדרגה השנייה – אכילת צמחים על כל השפע והמגוון הטבעוני הקיים בה, שפע של מוצרים תעשייתיים וגם שפע של מוצרים שאפשר להכין בבית, ומהמדרגה השנייה נתקדם אל היעד – אכילת הפירות.

שיטת המדרגות מאפשרת לנו לא לנטוש את הרגלי התזונה שלנו, לא לשנות במידיות אורח חיים אלא להיכנס למסלול של בחירה בפירות. שמעתם נכון, בחירה בפירות. אין צורך להכריח את עצמנו לאכול פירות אלא רק להפגיש את עצמנו איתם באמת. כל השאר קורה מעצמו. כמו שאומרים.. והשאר היסטוריה…

 

היכולת להקשיב לגוף שלנו 

תתפלאו, אבל אם נציע באמת ונאפשר, הגוף שלנו יבחר בפירות. ברגע שמתגלה אהבת האמת, גם אם נציע לו את כל מעדני עולם, הוא יבחר בפירות, בצורה טבעית, פשוטה וללא מאבקים או התגברויות. פשוט כי זה המזון הטבעי שלנו! אנחנו לא צריכים להילחם בגוף שלנו, אנחנו צריכים להקשיב לו. הוא יודע מה נכון. פשוט צריך פעם אחת ולתמיד להציע לו את הפירות כמנה עיקרית.

 

מתנת הבריאה 

אכילת הפירות כדרך חיים היא המתנה הגדולה ביותר שאנחנו יכולים לתת לעצמנו ולעולם.

החוזה מלובלין כותב בספרו 'פרי צדיק' כי מנהג ישראל לאכול פירות בט"ו בשבט, שכידוע שבט נחשב כחודש של תיקון האכילה בקבלה, הוא על מנת להשיב את האנושות למדרגת אכילת גן העדן – אכילת פירות.