תזונה קטוגנית מאופיינת בצריכת אחוז פחמימות נמוך במזון. תזונה זו פותחה במקור כטיפול לחולי אפילפסיה. כיום היא הפכה לתזונה פופולרית בהיקף עולמי.
הרעיון שעומד מאחורי תזונה זו, הוא למנוע מהגוף להשתמש בגלוקוז כמקור אנרגיה ישיר, ולאלץ אותו להשתמש בשומן כמקור אנרגיה רציף.
אם הגוף האנושי מתוכנת להשתמש בפחמימות וגלוקוז באופן טבעי, הרי שבתזונה הקטוגנית הרעיון הוא לחרוג מהטבע האנושי ולהכריח את הגוף לעבוד במסלול עוקף.
מאפייני התזונה הקטוגנית
עיקרי התזונה הקטוגנית:
- אחוז נמוך של צריכת פחמימות במזון – 5%-10% בלבד.
- צריכה מאוד גבוהה של חלבונים.
- צריכה מאוד גבוהה של שומנים – 80%-90%.
- צריכה גבוהה של מוצרים מן החי = צריכה גבוה של כולסטרול ושומן רווי.
- צריכה נמוכה של סיבים תזונתיים,
- צריכה נמוכה של פירות וירקות גורמת לצריכה נמוכה בחומרי הזנה חיוניים כמו פיטוכימיקלים ונוגדי חמצון, סיבים תזונתיים, מגנזיום, זרחן, ויטמינים מסוג B ועוד. חשוב לציין כי צריכה נמוכה של פירות וירקות מקושרת באופן מובהק למחלות לב, סוכרת וגם סרטן).
- צריכה מוגבלת של מזון מתועש ומשקאות ממותקים.
הקשר שבין אחוזי תמותה ובין תזונה קטוגנית
הוכח במחקרים כי תזונה קטוגנית מקושרת עם אחוזי תמותה גבוהים. מסקנה זו מבוססת על מחקרים גדולים שנעשו בצפון אמריקה ובאירופה, המקשרים את העלייה בתמותה עם צריכה מופחתת של פחמימות בכלל ופירות וירקות בפרט.
באופן כללי צריכה של אחוזים גבוהים של חלבונים מן החי ושומנים מן החי – מקושרים גם הם לאחוזי תמותה גבוהים.
יחד עם זאת, חשוב לציין, כי בתזונה קטוגנית טבעונית, הסיכון של מוות בטרם עת יורד. כלומר יש חשיבות למקור של החלבון בתזונה הקטוגנית.
באופן כללי ניתן להגיד כי חלבון מן החי נחשב לחומר מסרטן חזק בניגוד לחלבון מן הצומח שאינו נחשב למסרטן כלל.
מהו תהליך הקטוזיס?
במצב נורמלי ובאופן טבעי, התגובה של הגוף לזמינות נמוכה של גלוקוז הוא שימוש בקטונים, שזה שומנים, כמקור אנרגיה חלופי.
תהליך זה נקרא קטוזיס והוא מאופיין ברמות גבוהות של גופי קטון בדם ובשתן.
במצב של קטוזיס, הכבד הוא האיבר בגוף שהופך את חומצות השומן לגופי קטון שהופכים לאנרגיה זמינה.
נזקיה של התזונה הקטוגנית בהקשר הרפואי
תזונה כזו המכילה אחוז גבוה של חלבון, היא תזונה מסוכנת לחולי סרטן, מאחר וחלבון מן החי ממאיץ את התפשטות הסרטן.
אחוז מאוד גבוה של שומן, הוא קריטי לחולי לב וסוכרת. תזונה כזו יכולה לגרום לתמותה בטרם עת אצל חולים אלה ולהחמרה במצבם הרפואי.
סוכרת סוג 1 ותזונה קטוגנית
חולי סוכרת סוג 1, עוקבים בצורה יומיומית אחרי רמות הסוכר בדם שלהם. הם עושים זאת באמצעות בדיקות דם קובעות, משאבות אינסולין אוטומטיות וחכמות וציוד נלווה נוסף שקיים אצלם כחלק מהטיפול הרפואי השגרתי בהם.
במעקב אחרי רמות סוכר בדם, ניתן להבחין בתופעה מעניינת: ניתן לראות תוצאות של גרף מאוזן ואופטימלי של רמות סוכר בדם, שאינן חורגות מהגבולות המותרים והמומלצים, הן בתזונה קטוגנית והן בתזונה צמחית מלאה. וזאת למרות שמדובר בשני סוגים שונים של תזונה.
ההסבר לתופעה הוא שונה.
התזונה הקטוגנית מכילה אחוז נמוך ביותר של פחמימות שהן ממקור הסוכר בדם – 5%-10% מכלל התזונה היומית. זוהי הסיבה שלא נראה חריגות מהטווח הנורמלי. יחד עם זאת, הוכח כי תזונה המכילה אחוז גבוה של חלבונים מן החי, ואחוז גבוה של שומנים – עלולה להזיק בטווח הארוך גם במקרים של התפתחות סרטן, מחלות לב וכלי דם וסוכרת.
האיזון המושג על ידי תזונה צמחית מלאה [טבעונות], המכילה גם כמות גדולה של פירות [כלומר פחמימות וסוכרים], נובע מהרכבם של הצמחים בכלל והירקות והפירות בפרט, בדגש על סיבים תזונתיים, כמויות המים שבמזון, פיטוכימיקלים שונים – ועוד. כל אלה עוזרים לגוף לשמור על האיזון. בנוסף, לטווח הארוך, התזונה הצמחית המלאה היא תזונה שמפחיתה סיכונים לסיבוכי סוכרת, כמו מחלות לב, עיוורון, כשל בכליות ועוד.
ההבדל בהורדה במשקל בין תזונה קטוגנית לתזונה טבעונית
המחקר שחקר הורדה במשקל עקב מעבר לתזונה קטוגנית או תזונה טבעונית, נערך בבית חולים במשך חודש, תוך מעקב של 24/7 אחרי מדדים שונים של הנחקרים.
נמצא כי שתי הקבוצות הורידו ממשקלם. יחד עם זאת, התברר כי הקבוצה שניזונה בתזונה קטוגנית – הפחיתה את אחוז המים שבגוף. כלומר הירידה במשקל נבעה אצלם מירידה במשקל המים בגוף.
בקבוצה השנייה, של אוכלי מזון טבעוני, היה הפחתה זהה במשקל, יחד עם הפחתה ברמות הכולסטרול LDL, וירידה בלחץ הדם.
לסיכום, גם אם דיאטה קטוגנית גורמת לירידה במשקל, הרי שהירידה היא לא במדדים הרצויים אלא ירידה באחוזי מים בגוף.