חווה אקולוגית

על התעודה ' מומחית לתזונה צמחית'

פרופ' קולין קמפבל, מחבר הספר 'מחקר סין' הוא אחד המדענים החוקרים המוערכים ביותר עליי. מאז שנחשפתי לספר, למחקרים שמרוכזים בו ולמסקנות שלו,  ייחלתי ושאפתי לזכות ללמוד ממנו את הידע וההבנות שאסף במשך עשרות שנות פעילותו בנושא תזונה מן הצומח בכלל, ובקשר שלה למחלות בפרט.

איך הגעתי לקורס באוניברסיטת קורנל, ארה"ב?

לאחר שסיימתי את לימודיי כיועצת לאורח חיים בריא וכמאמנת אישית לתזונה בארץ, הרגשתי שרמת הידע שרכשתי לא סיפקה את הרמה המקצועית שאליה שאפתי. רציתי לעזור לאנשים שסובלים ממחלות כרוניות, ולפעמים ממש קשות, בעזרת תזונה. החיפושים שלי אחר ידע כזה הובילו אותי לאתר האינטרנט של פרופ' קמפבל. כשהגעתי לאתר חיכתה לי הפתעה, היתה בו הזמנה להצטרף לקורס ייחודי, און ליין, העוסק בתזונה צמחית בדגש על מחלות כרוניות, שנבנה על ידי פרופ' קמפבל בכבודו ובעצמו. הרגשתי שזכיתי בפיס. ידעתי שבעזרת הידע שאצבור בקורס זה אוכל באמת לעזור לאנשים כמו שרציתי. השם שמע לתפילותיי ונתן את ברכתו.

על הקורס עצמו

מבחינתי זו זכות גדולה להיות בוגרת קורס זה, מכיוון שמדובר בקורס מקיף, עתיר ידע מדעי וקליני, מקצועי ומעצים. אחד הדברים המרכזיים מבחינתי היה נושא התזונה שכלל לימוד תהליכי עומק בגוף, עד לרמה התאית, על היווצרות מחלות שונות ותפקידם של המזונות מן הצומח בריפויים. היה מרתק!

רוב המרצים בקורס הם רופאים בעלי שם העוסקים בעצמם, כרופאים קונבנציונליים, בריפוי מחלות כרוניות בעזרת תזונה צמחית מלאה וכן במחקרים קליניים בנושא זה במשך שנים רבות. בקורס השתתפו גם, מומחי תוכן שונים כמו, ספורטאים, פסיכולוגים, תזונאים, משפטנים, חוואים לגידול מזון אורגני, מומחים לאיכות הסביבה ועוד.

רשימה חלקית של המרצים מופיעה בתחתית המאמר.

מרכז הקורס מבחינתי היה להקשיב להרצאות של רופאים מומחים המסבירים את מנגנון הריפוי המתרחש בצריכה של תזונה מבוססת צומח.

הקורס כלל עבודות ומבחנים ובסיומו זיכה אותי בתעודה "מומחית לתזונה צמחית".

האור והתקווה בקצה המנהרה

מאחר ואני מנהלת אורח חיים טבעוני פירותני הייתי מודעת לשיפור העצום שחל בבריאותי במעבר לתזונה זו, ויחד עם זה, הקורס נתן לי הרבה ידע וכלים כדי להדריך אחרים ולתת להם את התקווה והאור בקצה המנהרה, שלפעמים נדמית חשוכה לגמרי.

המסר הוא אחד – תזונה צמחית מלאה מרפאה מחלות!

שמעתי, ראיתי ולמדתי מהרופאים עצמם את סיפורי ההצלחה. המסר חזר על עצמו שוב ושוב – אנשים חולים לא תמיד מודעים לאפשרות התזונתית שעומדת לרשותם בשיקום בריאותם – תזונה צמחית מלאה, גם כשמדובר במחלות כמו סרטן, מחלות לב, סוכרת סוגים 1,2, אלצהיימר, דמנציה, מחלות אוטואימוניות ועוד רבות אחרות.

מבחינתי זהו מידע משנה חיים, נותן תקווה ומעביר את הריפוי והבריאות גם לידיים שלנו ! של כל אחד ואחת מאתנו! 

הקורס הכיל שלושה נושאים מרכזיים:

  • Nutrition and Society
  • Nutrition and Chronic Disease
  • Plant-Based in Practice

הקורס הראשון – תזונה וחברה, עסק בקשר שבין פוליטיקה, הון ושלטון משפיעים ומעצבים את הבחירות התזונתיות שלנו. ההשפעה הזו כוללת מה יוצג במדפי הסופרמרקטים, מה יקודם בפרסומות, מה יקבל סבסוד ממשלתי, ואיזה מחקרים יפורסמו.

אגב, בארץ המוצרים המוגדרים כ"מוצרי יסוד"(כלומר, חובה בכל בית) הם מוצרי החלב, ביצים ומוצרי קמח לבן. מה שלא מקבל אצלנו את הפריווילגיה , עדיין, של מוצר יסוד וסיבסוד ממשלתי הם דווקא הפירות והירקות. אבסורד שראוי לשנותו!

בקורס זה השתתפו מומחי תזונה, מדענים, חוקרים ומשפטנים.

הקורס השני – תזונה מחלות כרוניות, כלל הסברים על האופן שבו המחלות מתפתחות . בבסיס מחלות רבות עומדים תהליכים דומים, ובמרכזם נוכחות של רדיקלים חופשיים. ניתנו הסברים מקיפים ומעמיקים בנוגע ליכולותיה של תזונה צמחית מלאה כתזונה מונעת מחלות וכתזונה המרפאה מגוון עצום של מחלות אותם.  ההסברים כללו ירידה לפרטי פרטים ברמה המולקולרית והתאית. כמו כן, הוצגו מחקרים קליניים רבים אודות השפעת תזונה צמחית מלאה על מחלות ותהליכי ריפוי.

תזונה וסרטן – דגש מיוחד הושם על סרטן, ועל תוצאות רבות של מחקרים רבים שנערכו במשך עשרות שנים על ידי פרופ' קולין קמפבל באוניברסיטת קורנל, ומומנו על ידי המכונים לחקר הסרטן בארה"ב ובבריטניה. המסקנות החד משמעיות העולות מהמחקרים מצביעים על השפעה מכרעת של חומרי הזנה שונים על התפתחות הסרטן, כשהמרכזי שבהם הם החלבונים מן החי, המוגדר כחומר מסרטן חזק, ותפקידם הקריטי של נוגדי החמצון שבפירות במניעת סרטן. 

המרצים בקורס זה היו רופאים., ביניהם, אונקולוגים, מנתחי לב, רופאים מומחים לסוכרת, נוירולוגים, מומחים למחלות אוטואימוניות, רופאי ילדים וגניקולוגים. רשימה בתחתית המאמר.

אני מזמינה אתכם לקרוא את המאמרים שלי המבוססים על חלק מהרופאים שהרצו בקורס בנושא סרטן, טרשת עורקים וסוכרת.  

הקורס השלישי – הפרקטיקה של תזונה צמחית לאורך החיים כלל את התאמתה של תזונה צמחית מלאה  – לכל תקופות החיים – מהריון, דרך ינקות, ילדות, נערות, בגרות ועד זיקנה. בין התכנים שנלמדו היו גם נושאים של כושר, ספורט ופיתוח גוף טבעוני. נושאים סביבתיים ואקולוגים בהקשר המשבר הסביבתי שהתעשיות מן החי מהוות גורם מכריע בו, וכן חקלאים המגדלים בצורה אורגנית בהקשר של ריסוסים, אדמות "חיות" ו"מתות". נלמדו גם נושאים התנהגותיים ופסיכולוגים שכללו התמודדויות עם שינוי דפוסי אכילה.

ייחודיות הקורס

לדעתי מעולם לא נאספו במקום אחד, כל כך הרבה רופאים בעלי שם ומומחים בתחומם, והעבירו קורס מרוכז ומעמיק בנושא תזונה צמחית מלאה וריפוי מחלות כרוניות. המסר המרכזי היה, כאמור,  פתיחת צוהר לתקווה. לתת אור ותקווה לאנשים שלא יודעים ולא מודעים לכך שיש מזור ומרפא למחלות כרוניות רבות. כל הרופאים הדגישו כי ניתן למנוע, למתן או לרפא מחלות כרוניות בעזרת תזונה מבוססת צומח. טענה שהוכחה מחקרית וקלינית על ידם לאורך שנים.

השורה התחתונה – יש תזונה אחת שמטפלת בכל המחלות – תזונה צמחית מלאה!

רשימת הרופאים שהרצו בקורס

  • מייסד הקורס – פרופ' קולין קמפבל – ביוכימאי, מומחה לתזונה
  • ד"ר תומס קמפבל – רופא מומחה לתזונה
  • ד"ר קולדוויל אסלסטיין, קרדיולוג, מנתח לב בכיר. שימש כנשיא האגודה האמריקאית לניתוחים אנדוקרינולוגיים, יושב ראש אגודות לחקר סרטן השד, וניתוחי בלוטת התריס. קיבל מספר פרסים בתחום הרפואה, ונכנס לרשימת "טובי הרופאים בארה"ב". מנחה את תוכנית הטיפול ומניעה של מחלות לב וכלי דם במרכז הרפואי בקליבלנד.
  • ד"ר אמבר אורמן, רופאה אונקולוגית. מתמחה במניעה וטיפול של סרטן השד באמצעות תזונה מבוססת צומח.
  • ד"ר ניל ברנרד, רופא מומחה לסוכרת, חוקר קליני, מרצה לרפואה באוניברסיטת וושינגטון. מייסד ויושב ראש "רופאים לרפואה אחראית". חבר בקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה. קיבל פרס מהקולג האמריקאי לרפואה ואורח חיים בריא.
  • ד"ר דין שרזאי, מנהל שותף בתוכנית למניעת אלצהיימר באוניברסיטת לומה לינדה. מומחה בייעוץ לאורח חיים בריא.
  • ד"ר איישה שרזאי, נוירולוגית, מנהלת שותפה בתוכנית למניעת אלצהיימר באוניברסיטת לומה לינדה. מומחית לרפואה מונעת ומובילה תוכנית לאורח חיים בריא למניעת מחלות נוירולוגיות. חוקרת נוירולוגיה ואסקולרית ואפידימיולוגיה באוניברסיטת קולומביה.
  • ד"ר ברוק גולדנר, עוסקת בטיפול בזאבת ( Lupus) באמצעות תזונה. כותבת ספרים אודות טיפול וריפוי במחלות אוטואימוניות. באמצעות תזונה
  • ד"ר פדמה גארוויי, גניקולוגית ורופאה מיילדת. מרצה לרפואה בבי"ס לרפואה Ichan.
  • ד"ר ג'קי בוסי מומחית בתזונה צמחית למשפחות וילדים. חברה בקולג' האמריקאי לרפואה ואורח חיים בריא וחברה באקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים..
  • ד"ר דין אורניש. מייסד ונשיא מוסדות מחקר לרפואה מונעת, ללא מטרות רווח. הוא משמש גם כמרצה לרפואה קלינית באוניברסיטת קליפורניה.
  • ד"ר ניקול הרקין, קרדיולוגית. חברה בקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה וחברה אגודה הלאומית לליפידים בארה"ב.
  • ד"ר דאג ליסלי, פסיכולוג. מרצה באוניברסיטת סטאנפורד. חבר במועצה הלאומית להפרעות סטרס פוסט טראומתיות בקליפורניה. משמש כפסיכולוג משפטי בבתי המשפט בדאלאס.
  • ד"ר בריי טורנר-מקגרייבי, מומחית לקידום בריאות. מרצה באוניברסיטת דרום-קרוליינה קידום בריאות ואורח חיים בריא. מקדמת תזונה צמחית מלאה בקרב מבוגרים, בדגש על השמנת יתר, סוכרת, פוליפים בשחלות, ודלקתיות כרונית. היא קיבלה מספר פרסים בנושא תזונה. חברה באגודה לסוכרת בארה"ב.
  • ד"ר סמרה סטרלינג. חוקרת תזונה, מומחית בתזונה מבוססת צומח למניעה וטיפול במחלות כרוניות. משמשת כיועצת מחקרים שונים בנושא תזונה.
  • ד"ר מישל לוי. קידום בריאות ורפואה מונעת בכל קבוצות הגיל. משלבת מדע מודרני עם שיטות מסורתיות.
  • ד"ר מייקל גרגר, מתמחה בתזונה קלינית. חבר בקולג' האמריקאי לרפואה מונעת, וחבר הנהלה בארגון המשלב רפואה ואורח חיים בריא.