חווה אקולוגית

האם תזונה קטוגנית טבעונית היא בריאה?

מהי דיאטה קטונית טיפוסית? 

דיאטה קטוגנית טיפוסית מונעת צריכה של פירות, ירקות, קטניות ודגנים מלאים, ומעודדת צריכה גבוה של בשר, חלב, עלים ירוקים, אגוזים, זרעים ושמנים צמחיים. 

 

מהי דיאטה קטונית טבעונית? 

תזונה קטגונית טבעונית נמוכה מאוד בפחמימות. רוב הקלוריות מגיעות משומנים. דיאטה זו מבוססת על אותם אבות המזון כמו התזונה הקטוגנית הרגילה. 

כמובן שהיא לא משתמשת במוצרים מן החי. המקור לשומנים הוא אגוזי קוקוס, שמן קוקוס, אבוקדו, שמנים, אגוזים כמו מקדמיה, לצד צריכה של עלים ירוקים. 

יחד עם זאת יש הגבלה של עדשים, פירות, דגנים מלאים, ירקות עמילניים כמו תפוחי אדמה. 

 

ד"ר קים וויליאמס – Dr Kim Williams

ד"ר קים וויליאמס, הנשיא לשעבר של האגודה האמריקאית לקרדיולוגיה, אמר שאף אחד לא אמור לצרוך דיאטה קטוגנית, אלא אם כן הורדת משקל קצרת טווח חשובה לו יותר מהבריאות. 

דיאטות דלות בפחמימות מקושרות בצורה מובהקת לגורמי סיכון לתמותה והן עלולות לגרום לתופעות לוואי כמו אבנים בכליות, אוסטאופורוזיס, היפרליפידמיה [עודף שומן].  

 

השוואה בין דיאטה קטוגנית רגילה לקטוגנית טבעונית

בשני סוגי הדיאטה הקטוגנית, גם הרגילה וגם הטבעונית, ישנה הגבלה על צריכת פירות, קטניות, ירקות עמילניים ודגנים מלאים. זאת למרות העובדה שאלו הם מרכיבים חיוניים מאוד בתזונה בריאה. 

 

צריכת שומן 

שמן קוקוס נצרך בכמויות גבוהות בתזונה קטוגנית טבעונית, ומכיל שומן רווי [MCFAs]. הגוף מתקשה לספוג שומן זה ולהשתמש בו לצרכיו, והוא נחשב כשומן מזיק – כמעט ברמה של LDL כולסטרול. 

באופן כללי ניתן לומר שצריכה גבוה של שומן לא מומלץ ומזיק לבריאות הגוף – גם אם מדובר במקור של שומן צמחי. 

 

איזו דיאטה קטוגנית עדיף לצרוך?

כמובן שעדיף לצרוך דיאטה קטוגנית טבעונית על פני הרגילה. 

יחד עם זאת חשוב לזכור שבכל דיאטה קטוגנית הגוף נמצא במצב של קטוזיס, שבו הכבד מייצר גלוקוז מחומצות אמינו וגליצרול, ונוצרים קטונים בדם. 

 

תהליך פירוק החלבונים בדיאטה קטוגנית 

לדיאטה קטוגנית יש מחיר שלא תמיד ידוע – פירוק חלבונים. 

כאשר הגוף נאלץ להשתמש בקטונים כמקור אנרגיה, במיוחד בשרירים, בכבד ובמוח, הגוף נאלץ לפרק חלבונים באיברים אלו. 

פירוק החלבונים מתבצע מאחר ולא מספיקה לו האנרגיה שנמצאת בקטונים. 

איברים אלו אמנם יכולים להשתמש בגלוקוז ובקטונים כמקור של אנרגיה, אבל תמיד זה מתלווה בפירוק חלבונים להשלמת מקור אנרגיה.   

 

תזונה קטוגנית מכל סוג היא לא טבעית ומסוכנת לבריאות 

בטבע שימוש של קטונים כמקור של אנרגיה מתבצע רק במצבי חירום או במצב של רעב קיצוני. בשני המצבים האלו הגוף עובד תחת סטרס ולכן הגלוקוז בדם הוא נמוך. אז גם הקטוזיס נכנס לפעולה. 

שום אוכלוסייה אנושית מעולם לא חייתה במצב קבוע של קטוזיס. 

דיאטה שהיא גבוהה בשומנים ונמוכה בפחמימות היא לא טבעית לבני האדם. 

הימצאות במצב של קטוזיס לטווח ארוך, גורמת לפירוק חלבונים, לירידה במשקל בעקבות איבוד מים ולעלייה דרמטית בסיכון למחלות שונות ולתמותה.